5. kesäkuuta 2014

Hei, olen jumpscare


Pirteä aihe näin helteiseen kesäpäivään! Jostain syystä kauhupelejä tuntuu tulevan nykyään joka tuutista. Oli se sitten survival horroria tai mitä tahansa, joku intoilu viime aikoina on tuntunut syttyneen, kenties kiitos Youtuben? En henkilökohtaisesti yhtään ymmärrä mikä tekee Pewdiepien kaltaisista murrosiältä haiskahtavista kiljumisista Amnesiaa pelatessa yhtikäs hauskaa, mutta ilmeisesti tällainen huomio on vain saanut pelintekijöille lisää pökköä pesään. :D Jossakin vaiheessa Silent Hill tuntui olevan ainut vikkelästi mieleen tuleva sarja kuumotuksia, mutta toisin on nyt. Ei sillä, että se pakosti olisi huonokaan asia.

Itse pelkään kauhupelejä kuollakseni. Silti niitä on pakko pelata, ja silti olin niiden miljoonien tylsien ihmisten joukossa ja saatoin joskus striimatakin pelaamista. Pelkäämisestä huolimatta piileskelyn ja pakoonpääsemisen konsepti on kutkuttava, etenkin jos se on tehty hyvin. Indeed, eri asia onkin se, että onko se myös hyvin tehty. Onko kenties millään mahdollista, että uusien kauhupelien sysääminen markkinoille saa vain aikaan lähes identtisiä tuotoksia? Millainen on oikeasti hyvä kauhupeli?

Hyvä kauhupeli antaa pelaajansa levätä. Niin tyhmältä kuin se tuntuukin, niin  jatkuva liiallinen paniikki voi myös tehdä pelistä epämukavamman kokemuksen. :S Mihin liian moni peli tuntuu nykyään perustuvan ovat jatkuvat jumpscaret ja iänikuiset jahtaamiskohtaukset. Hienoisen kuumotuksen ja hikikarpalot otsalla saa ja pitääkin pitää yllä, mutta herranjestas antakaa lisää niitä kaappeja joihin piiloutua ja  rauhallisia alueita joissa lepuuttaa sydänparkaa. Pelin kuuluu olla ahdistava, mutta ketään ei saa pelaamista jatkamaan antamalla hetkeäkään saada miettiä, mihin ehkä sen panikoituneen karkumatkan päätteeksi pitäisi päästä. :D Nimimerkillä en mielelläni pyörisi kymmentä vuotta ympyrää Penumbran koirat perässäni vaan pääsisin siinä samalla myös eteenpäin. Pelottelun muotoja on useita, ja ehkä jotkut nauttivatkin jatkuvasti päällepuskevasta läjästä säikyttelyitä yksi toisensa jälkeen.

Kehittäkää mielenkiintoisia tapoja pitää paniikkia yllä. Jahtaamispelit ovat imo ehkä kuumottavin kauhupelien muoto, mutta rajansa kaikella. Kun joku juoksee lihaveitsen kanssa perässä sadan kilometrin tuntivauhtia jatkuvaa syöttöä, turtuu siihenkin aika nopeasti. Amnesian kaltaisten pelien on melko hankala pitää kiinnostusta yllä, jos pakoonjuoksusta tulee arkipäivää ja itse piiloutuminen jää vähemmälle. Eihän siinä edes muista enää pelätä. Outlastin olen tosin kuullut tämän tehneen sangen hyvin. Edellä mainitut jumpscaret taas ovat ehkä halvimpia pelottelun keinoja kuunaan, ja niitä liialti viljelevät pelit maistuvat vaan karvaalta ja pakotetuilta. Musiikki, ympäristö, koko atmosfääri - tehkää niilläkin jotain, älkääkä käyttäkö samoja elementtejä ylitse kaiken. :<

Tämän kanssa taitanen olla ainut, mutten itse sen suuremmin välitä kauhusta, jossa ei olla täysin tai lähes aseettomia. "Miten voi edes olla lähes aseeton", saamalla vain rajallinen määrä aseita tai muita mahdollisia puolustautumisvälineitä. Liiallisen asevaraston tai rikkoutumattomien meleeaseiden kanssa olo tuntuu liian turvalliselta. Tietysti omaan makuuni puolustautumiselementit toimivat, jos myös kyseessä on tilanne jossa saattanee jopa vahingossa joutua miettimään, tarvitseeko juuri sitä kadun toisella puolella olevaa zombieta tappaa, vai saattaako luodin tarvita myöhemmin (Walking Dead opettaa). Kukin omalla tyylillään!

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, ei kauhupelikään toimi juonetta. Siinä missä Slenderistä on kiittäminen creepypastoja, on senkin taustalla kuitenkin useampia kuumotustarinoita, vaikka ne eivät itse pelissä paljastukaan. Pelkkä pelottelu ei toimi, mind you. >:( Tarvitsemme miellyttävän juonen palkintona kärsimyksestä, tai vähintään porkkanana jatkaa eteenpäin.

Poikkeuksia kuitenkin aina on, voipa peli olla hyvä jo ihan juonensakin puolesta. Mieleen koko asia tuli ylipäätään siitä, että oottelen itse mielenkiinnolla syksyllä tulevaa Alien: Isolation -pelintynkää Pitäisi kuuleman mukaan olla jopa pelattavan arvoinen alienpeli (?!) ja vastoin edeltäjiään jopa jännittävä. Alienille on luotu ominaisuuksia niin kuuloaistista näköaistiinkin asti, ja tämä kykenee adaptoitumaan ympäristönsä muutoksiin oppimalla pelaajasta. Kuulostaa huikealta, ja erityisen jännäisältä. :3 

Millaisista kauhupeleistä te tykkäätte tai ette tykkää? :3

2 kommenttia:

 1. Mukavaa tekstiä vaikka kesä aurinko kauhupelien tunnelmaa hieman syökin. :)
  Itsekkin alan hieman jo puutumaan näihin jatkuviin jumpscare säikyttelyihin nojaaviin peleihin. Itse siis yleensä eläydyn kyllä pelatessani näitä tälläisiä pelejä, että mitä ihmeellisimpä vingahduksia voi itsestäkin päästä vaikka iso mies olenkin. Pakko mainostus tähän väliin miehisestä meiningistä http://rollaattori.blogspot.fi/2014/05/daylight-ps4-featuring-peli-videoo.html :D
  Epäilen siis että osa ihmisistä katsoo niitä pelaajan reaktioita ja saa siitä naurut. Se on nimittäin ihan eri asia katsoa vierestä kun toinen pelaa kuin se että itse pelaa. Pewdipien suosiota tosin ihmettelen itsekkin. Omasta mielestäni menee nykyään puhtaasti ylinäyttelemiseksi hänen videonsa eikä niinkään oikeaksi säikähtämisen/paniikin reaktioksi.

  Olen myös hyvin samaa mieltä tuosta levähtämisen tarpeesta kauhupeleissä. Etenkin jos on hyvin tehty tämä "levähdys" niin sekin voidaan saada tuntumaan lähinnä sellaiselta "olenko oikeasti turvassa" joka lisää tietyllä tavalla sitä jännitystä. Juurikin tämä Outlast minusta onnistui melko hyvin tässä turvassa ei turvassa elementissä.

  Alien Isolation peliä täälläkin odotellaan :) melkoinen pettymys se ACM oli (vaikka ihan ok räiskintä olikin) kun odotin siltä samaa mitä Aliens elokuvassa oli. Vaikka oli pelit ja vehkeet ja kovia sällejä niin siltikin olisi fiilikset kuin Hudsonilla leffassa "Game over man, game over!
  Nyt mennään enemmän ensimmäisen Alien elokuvan tunnelmissa. Kovat on siis odotukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pelin aikana ei päästä epäinhimillisiä ääniä, peli on huono, nuff said. :D Haluisin ihan mielettömästi kokeilla erityisesti Outlastia omin kätösin, jos nytkin kuulee pelkkää hyvää. Videoon vielä liittyen voisin todeta että jos yhtään kiinnostanee, niin ehkä heinäkuun maissa on tiedossa striimiä Amnesiasta, kun epäonnistuneesti pari vuotta aiemmin keskeytin. Also voisin seurailla blogia takaisin, kiitos pitkästä kommentista!

   Poista