3. heinäkuuta 2014

Tyttöpöpöjä esportsissa

"The participation is open only to Finnish male players."
Tervetuloa Suomen kesäassemblyyn Hearthstone-turnaukseen!Olipa kerran IGN:n kertoma tarina IeSF:stä eli The International e-Sports Federationista, joka esti Etelä-Koreassa naisia pelaamasta tulevassa maailmanmestaruusturnauksessa Dotaa, Hearthstonea ja Ultra Street Fighteria... niin mitä häh? Sukupuolijutuista on varmaan vikisty kymmenen miljoonaa vuotta pelikeskeisissä jutuissa, seksismiä siellä ja seksismiä täällä ja kellään ei ole kivaa. Mahtavaa. En henkkoht itse ole koskaan jaksanut kiinnostua syrjintäkeskusteluista ja muista vastaavista League of Legendsin Team Siren-ulinan ulkopuolella, enkä koskaan ole syrjintään itse tytynä törmännytkään. Hassut "naiset keittiöön ja pois tietokoneelta"-vitsit lähinnä huvittavat, enkä juurikaan ymmärrä miksi anonyyminä pelejä pelattaessa pitäisi palkokasveja hengityselimiin mistään vetää. Paitsi nyt.

Miespelaajia löytyy moninkertaisesti enemmän, joten ihan loogista, että kilpailullisen pelaamisen parissa tilanne on myös sama. Sen suhteen ei ole mitään ongelmaa, eihän? On tyystin normaalia nähdä kilpailussa kymmenen miestä yhtä naista kohden, eikä kukaan loukkaannu. Jos sattuu olemaan tytypelaaja, voi täysin samalla effortilla päästä kilpailulliselle tasolle, kuin kuka tahansa muukin. Yksinkertaista. Esports ei kuitenkaan ole, eikä tule olemaan sukupuolirajoitteinen. Vastoin fyysisiä urheilulajeja, ei videopeleissä tule koskaan olemaan etua tisseistä tai isommista lihaksista. :D Mikään ei estä molempia osapuolia pelaamasta keskenään.

IeSF kuitenkin rajaa tietyistä turnauksista naiset ulos kokonaan, sikäli pyrkimyksenään "mainostaa" naispuolisten pelaajien olemassaoloa. Kuulostaa jo nyt sangen lupaavalta. Tilannetta ei myöskään tunnu helpottavan miesten sulkeminen pois Tekken-turnauksesta "tasapuolisuuden" nimissä. Henkkoht surettaa suuresti niiden kilpailullisella tasolla pelaavien puolesta, niin miesten että naisten, jotka joutuvat tahdostaan huolimatta pelaamaan prosentuaalisesti huonompien vastustajien kanssa vain koska rajoittelu. Täh. Jollain tasolla tajuaisin vielä naisten amatööriturnauksen pienen osallistumisprosentin takia, mutten mitenkään tilannetta näin ison turnauksen kohdalla.

Tl;dr naispelaajilla ei oikeasti ole tällä hetkellä mitään massiivista ongelmaa. Vaikka naisia ei näy jokaikisessä lajissa, niin kyllä propelaajia löytyy kun tarpeeksi etsii. Jos on hyvä, pääsee myös sukupuolesta huolimatta mukaan turnauksiin ja muihin härdelleihin - tällainen hölmöily vaan estää moisen. Mikäli naisten skenelle tarvitaan mainostusta, niin jestas tehkää jotain muuta, älkääkä tehkö jotain joka kuulostaa vain hetken mielijohteelta. Naistenhan niitä piti olla mestareita tekemään. Heh. Toivon mukaan shitfest kasvaa entisestään ja asialle tehdään jotain.

Hearthstonen omaa Mulania odottaessa loppuun tämän lisäksi tunnelmankevennys, jolle saatoin hymyillä ääneen aika pitkään. :3
In general, women lack the upper body strength required to compete with men in card games. Also, if they're menstruating, then they might attract wild bears into the tournament.

Mitä mieltä sillä puolella ollaan sukupuolittain lajittelusta?

EDIT: Ilmeisesti IeSF peruutti päätöksensä, whoop whoop! Olin muutaman tunnin etuajassa.

4 kommenttia:

 1. Eihän tuossa laijittelussa luonnollisesti mitään maalaisjärkeä ole. Olen yleensäkin sukupuolisen tasa-arvon kannattaja ja tarkoitan sillä tasa-arvoa molempiin suuntiin, en pelkästään naisten tasa-arvoa (vaikkakin 95% tasa-arvokeskusteluista yleensä käsitteleekin sitä).

  Jos oikein ymmärsin tuon IGN:n jutun, niin siinä lajittelua on perusteltu sillä, että koittavat saada pelaamisen oikeaksi "urheilulajiksi" ja myös urheilubyrokratian vuoksi esimerkiksi shakissa on erikseen miesten ja naisten liiga. Itse en näe, että miksi sitä pelaamista pitää edes väkisin koittaa vääntää samaan kastiin oikean fyysisen urheilun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mm-m, samaa mieltä. En oo täysin perillä siitä miten shakissa jaottelu menee, mutta ilmeisesti on avointa kilpailua ja sen lisäksi erikseen naisille ja miehille omat turnaukset? Voinen olla väärässäkin. Ja mitä tulee fyysisen urheilun kanssa yhdistämiseen, niin tapa on aika eriskummallinen, kerta esportsia ei voi yhdistää sukupuoliasian suhteen siihen mitenkään. :D Oikea "urheilulaji" se saa olla, muttei sitä näin saavuteta millään.

   Poista
  2. Oletkin varmaan jo kuullut, mutta laitetaan tähän vielä varmuuden vuoksi että ovat nyt poistaneet tuon vain miehille -kategorian. Hieno juttu, että ovat kuunnelleet yleisön palautetta :) http://ie-sf.com/bbs/board.php?bo_table=iesf_notice&wr_id=105

   Poista
 2. Nyä, itsekkin siis lähinnä käsitin niin että olisi nämä miesten ja naisten sarjat erikseen. Sinällään ymmärrettävää kun kerta urheiluna koitetaan pitää. Tosin eihän siinä päde samat asiat kuin vaikka yleisurheilussa. Eli toisaalta en siis näe syytä jaottelulle. Vaikka siis toisaalta ymmärrän. Minusta lähinnä turhaa ulinaa ja media huoraamista tämän asian takia koko juttu saa.

  VastaaPoista