27. toukokuuta 2015

Dragon Age pähkinänkuoressa

Eihän siitä oikein ole aikaakaan, kun blogissa oli puhetta siitä, miten kovasti kutkuttelin ja toivoin uskaltavani koskea Dragon Age: Originsin kahteen viimeiseen questiin. Jollain tasolla siihen oli ihan oikea syykin, miksi ko. asian kanssa kestikin niin kauan. Pelkäsin kuollakseni hurahtavani täysin taas uuteen pelisarjaan ja hukkaavani lähitulevaisuudestani aivan liikaa aikaa. No, väistämätöntä ei nimensä mukaisesti voi väistää ja nyt elämästäni on hukattu noin 106 tuntia sarjan kahdelle jälkimmäiselle osalle... ja nyt on kai aika sanoakin siitä jotain.

Itselleni darkspawnien ja lohikäärmeiden täyteinen ensimmäinen peli oli ihan huikea. Vaikka mainitsin pelin lyhyesti kuvailtuna vaikuttavan geneeriseltä ja yksinkertaiselta, muuttuu siitä vähänkin maailmaa tutkimalla ja ihmisille juttelemalla paljon moniuloitteisempi. Pelin tarkoituksena kuitenkin on ilmeisesti olla vain suuntaa-antava pohjatarina seuraaville peleille, eikä täysin perinteinen ensimmäinen osa, joten annettakoon yksinkertaisuus anteeksi. Peli-intoa ehkä itseltäni söivät ajoittain aivan liian isot (mutta erilaiset!) alueet, jotka oli kaikki pakko kuitenkin kaluta lävitse. Strategiahenkisestä combatista myös löytyy monia teknisiä ärsyttäviä pikkuvikoja, mutta suuri osa toimii kuitenkin hyvin ja mielekkäästi.  Missään vaiheessa ei tullut "ei tätä enää jaksa"-oloa vioista huolimatta! Biowarelle tyypillistä tuntuu olevan myös aivan liian hyvien hahmojen tekeminen, eikä tämä nyt ollut millään lailla poikkeus. Dialogia myöten mikään tehty tai kuultu ei tuntunut turhalta, ja sidequesteillakin tuntui olevan jokin elämää suurempi tarkoitus pelimaailmalle. Taas jälleen mukana on myös huoli siitä, selviääkö kukaan oikeasti edes elossa ja mikä kaikki voikaan mennä pieleen. Peliin oikeasti uppoutuu sisälle, eikä sieltä sitten tunnukaan olevan kovin helppo nousta enää takaisin... :D 

Mitä tulee pelisarjan vihatuimpaan mustaan lampaaseen nimeltä Dragon Age 2, oli se yllättävän mielekäs kokemus. Vaikka Originsin juonella nyt ei ihan hirveästi enää ollutkaan pelin kanssa mitään tekemistä samaa maailmaa ja joitain hahmoja lukuunottamatta, pidin kovasti siitä miten hienoa työtä siirtymisprosessin kanssa oli tehty juonessa. Kyllä, vihasin copypastetunneleita joilla ylipitkät dungeonit pelissä korvattiin. Kukaan ei nauti saman maiseman tuijottamisesta kymmentä kertaa, ja se on ymmärrettävää. Mutta muuten peli oli ihan hyvä. Teknisiä vikoja korjattiin paljon ja liikkuminen combatinkin aikana tuntui paljon paremmalta. Siitä voidaan toki keskustella oliko mainquestien rakentaminen suoritettu puolivillaisesti vai ei, mutta  monet parannukset (mm. uusittu inventory) ja jälleen erityisen hienot hahmot kompensoivat tätä ihan ookoosti. Kyseessä tuskin on sarjan paras peli, mutta pienen lisäajan puitteissa pelistä olisi varmasti voinut tulla edes kilpailukykyinen. Tämä on vähän sääli.

Ja sitten on Inquisition, äääh. Haluaisin sanoa rakastavani tätä peliä, ihan totta. Hyvin kaunis graafinen ilme (miinus superärsyttävä tekstuurien pop-in joka paikassa), hienot hahmot, jännittävä tarina ja elf-mage sysirasismihahmooni hienosti sopeutuva ympäristö... ja silti mikään ei oikein tunnu oikealta. 78 tuntia ja pelillä ei oikein vieläkään ole kunnon otetta mistään. Dungeonit vaihtuivat mmorpg-tyyliseen open worldiin, ja siitä eteenpäin kaikki tuntuu niin oudolta. Itse kuitenkin nautin ko. sarjasta sen tarinan, en niinkään Skyrimmäisen seikkailemisen takia. Tekninen puoli on pieniä bugeja (yksi armor venytti hahmon sormet kilometripituisiksi cutscenejen aikana) lukuunottamatta kaiketi ihan ok, eikä pelissä pitäisi olla hirveästi valitettavaa, jos tykkää mmorpg:stä. Mikään ei kuitenkaan oikeasti tuntunut Dragon Agelta. Tarina oli tuttuun tapaansa hirmu mukaansatempaava, dialogi oli mahtavaa ja aiempien pelien päätökset tuntuivat hirmu kutkuttavilta mm. vanhojen hahmojen pärähtäessä paikalle. Päätarinalle omistettu aika ja sen myötä laatukin oli kuitenkin naurettavan minimaalinen ja sivutehtävien määrä oli maksimoitu. Kerää kukkia ja kiviä, toista kymmenesti. Turhaa tekemistä oli ihan liikaa. Ei peliä kuulu tehdä logiikalla "no kyllä se sitten 20 tunnin päästä lähtee vauhtiin". Minä tahansa muuna pelinä Inquisition olisi hyvä, mutta Dragon Agen mittakaavalla se oli lähinnä vain okei. Enkä edes voi sanoin kuvailla sitä, miten paljon tämä mua itseäni häiritsee. Jollain tasolla myös tunnen surua siitä, miten vähän arvoa vanhoille peleille annetaan kun pelottavan suuri osa tarttuu pelkkään Inquisitioniin, eikä huomaa miten paljon tarinasta menettääkään kiireessään päästä Iron Bullin pöksyihin. :(

Pelaisinko pelisarjaa heti tältä istumalta uudestaan? No en kovin lähiaikoina. Nautinko silti kokemuksesta? Aivan suunnattomasti. Uudelleenpeluuarvo on suuri. Tarinan arvo kussakin pelissä on myös älytön, enkä missään vaiheessa olisi kehottamatta ketään ostamaan koko settiä sen vuoksi. Originsin jälkeen Bioware korjasi monta pikkuvikaa ja loi samalla liudan uusia, eikä päätöstä sarjan parhaasta pelistä tähän mennessä ole ihan hirveän hankalaa tehdä... enkä ihan ole varma kuuluisiko sen edes mennä näin. Tykkään sarjasta suuresti (vaikkei välttämättä siltä kuulostanut) enkä malta odottaa uutta peliä, muttei sille kaikelle pienelle hiipivälle pelolle oikein voi mitään - mitä jos Bioware pilaakin kaiken? Tällä hetkellä juoni on niin herkillä, ettei pelin sotkeminen kuulosta liian vaikealta vahingolta saavuttaa. Odotan ainakin vanhaan konseptiin palaamista, ilman open worldia ja grindausfiilistä. Jääköön se sitten nähtäväksi... ja hei, ENCHANTMENTS.

Mutta hei, mitäs te tykkäätte?

2 kommenttia:

 1. Onnistuinpas löytämään taas uuden peleihin painottuvan blogin, jes! :) Itse aloitin vasta oman blogin pitämisen ja innostuin etsimään muidenkin blogeja! :) Selailen tässä blogiasi ja tähän halusin kommentoida. Itse olen vasta päässyt tutustumaan tarinapeleihin enemmän ja melko "lapsen saappaissa" vielä näissä pelimaailmoissa. Inquisition on minun ensimmäinen DA pelisarjan peli mitä olen pelannut (joka vielä erittäin pahasti kesken) ja olen kyllä tykännyt! :) Oli ihan kiva lukea mielipidettä joltakin, joka pelannut aikaisempiakin sarjan pelejä. Itse kun vain kuullut mitä aiemmissa tapahtunut ja aloittanut pelaamisen Inquisitionista. :P Mutta... Kiva blogi ja ihanan pehmeän tuntuinen ulkoasu! ^^ Käy ihmeessä vastavierailulla blogissani jos innostut. :) Jään seuraamaan blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, nähtävästi välillä kannattaa kurkata jos vanhoihin teksteihin tulee kommentteja. :D Mut jos Inquisitionista tykkää eikä ihan vielä ole kerinny loppuun asti, niin kannattaa ehottomasti vielä ehkä kokeilla Originsia jos yhtään siltä tuntuu! Mitään ei menetä ja aivan satavarmasti DA:I tuntuu sen jälkeen mielekkäämmältä, eritoten tarinallisesti. Suosittelen niin niin niin lämpimästi!

   Käyn heti vastavierailulla, kiitos kivasta kommentista! <3

   Poista